Alla inlägg under november 2008

Av Martina - 6 november 2008 10:22


Idag kommer svärisarna på besök. Så då lyxar vi lite och bjuder på paj. Firar farsdag lite sådär i förtid.


Pajskal:

3 dl mjöl

150 gr smör/margarin

2 msk kallt vatten


Fyllning

0,5 kg skivade tomater

2 dl tärnad svamp

3 ägg

2½ dl mjölk


Svampen stekt med lite lök och vitlök, skalet förgräddas  200 grader ca 15 minuter. Pajen gräddas tills stanningen är stelnad.


Väldigt gott ;-)

Räknade på kostnaden och om man delar en paj på 4 pers - bör vara lagom, blir det ca 6,50 kr per portion. Får väl vara okej för "lyx". Eller kanske är standard för någon annan, men iaf lyx för oss.

Svampen är egenplockad, och smör och mjölk laktosfritt - så lite dyrare därav.





Mat
Av Martina - 5 november 2008 19:47


Idag får det handla mest om lillan :-)


Hon älskar dagis, vilket jag är väldigt tacksam för. Vore ju lite roligt om det var minste intressant att bli hämtad och få gå hem också, men det kommer nog tids nog.


När vi kom hem idag så stannade vi ute och lekte ett tag. Var dock ordentligt kallt för mig som stod ganska still, så efter ett tag skulle vi gå in. När jag kommer fram till dörren ser jag lillan stå en bit bort och kasta slängpussar till mig. Sedan går hon en bit bort och börjar vinka, återigen till mig.


Därefter satte hon världen fart bortåt och hojtade "dagii, dagii". Åt helt rätt håll sprang hon. Så det var bara att hänga med. Ungefär halvvägs till dagis så tyckte jag att det var dags att vända, och lillan godtog det. Ända tills vägen delade sig, då tog hon åt "fel" håll. Så då hamnade vi vid kyrkan, och lillan gjorde tappra försök att få upp de tunga dörrarna.


Ungefär 30 minuter efter påbörjad tur kan vi vända hemåt, lillan fortfarande springandes. Så hon lyckades nog skrapa ihop sig en liten joggingtur på sisådär 1 kilometer, och några trappor på vägen :-)

Inte så illa för de korta benen.


Strax utanför här hemma så hittade blomman nedanför. En kul kontrast mot det mesta annat bladlösa, frusna och multna :-)





Av Martina - 4 november 2008 11:38


Eller iaf nått som liknar raggmunk. Den ska inte ätas idag utan är bara "tillverkad" och blir matlådor.


Jag vägde inte grejerna så det blir uppskattning (som vanligt)

 ca 1,3-1,4 kg potatis

3 hg morot

2 ägg

Lite mjöl


Bara riva och gegga ihop allt och steka på.


Har insett att det är lite roligt att försöka komma på bra & billiga recept.

Vi köpte billiga morötter och potatis när det var på erbjudande, så högt räknat kostade ovanstående 8 kr och blev 4 rejäla portioner. 2 kr/portionen alltså :-)


Mat
Av Martina - 3 november 2008 15:33


Ibland - nä förresten, ganska ofta - funderar jag på hur min karl är funtad.


Igår kollade vi på Jamie Oliver angående att "äta fel". Då satt han och tyckte lite att "tänk så mycket skräp man kan trycka i sig". Idag får jag sms om att han vill ha vita bönor i tomatsås på bröd till middag. Mer skräpmat á la England får man väl leta efter :-D


Galning. Och inte tycker jag det låter gott heller måste jag tillägga.

Av Martina - 3 november 2008 13:16



Låter inte rubriken upphetsande?


Vi hade tänkt oss att vara snåla i höst och byta däcken själva. I våras var vi lata och åkte till däckfirman och bytte. Dock så resultetarade vårens lathet att bultarna var åtdragna stenhårt. Jag stod och hoppade på på eländet och det gav inte vika en enda milimeter. Så det slutade med att jag fick åka till Däck-Johhny nu också.


Himla bekvämt är det ju iaf, åka dit, gå och betala och när man betalat är det lagom klart ;-)

Synd bara att det kostar... Jag hade dock besök av snälla far i helgen, som sponsrade däckbytet ;-)


En sak som jag förundrades över var dock: De har två portar, och vill ha 2 köer ogs det, en till varje port. Min (och troligen deras) uppfattning är då att man köar till "sin" port, dvs den man står framför.

Den uppfattningen delar visst inte alla.


Nån som stod i den vänstra kön "korsade" liksom det hela för att köra till högra porten, eftersom den blev ledig först. Därmed kom hela alltet i otakt så då började alla att "köa i kors". Hur fånigt som helst i mina ögon då det skiljer typ 2 minuter. Då måste man ju hålla reda på vem som kom först i de olika köerna och grejer, istället för att köra i den ordningen man står i kö. Onödigt jobb!


Dock så blev de färdiga fortare i min port så när det var min tur var det "rätt" port som var ledig, så jag tror det ordnade upp sig tillslut.


Kanske inte en big deal, eller så är det bara jag som resonerar kring det så (och företaget)?!

Men jag kan inte låta bli att tycka att enkelheten i köande framför varsin port är viktigare än att jag får komma in precis på min "tur". Det kräver ju mer att hålla reda på och det gör att folk snurrar hit och dit och är ivägen istället för att "bara köra".


Aja, däcken på iaf :-)


Av Martina - 1 november 2008 16:33


Idag blev det snabb, enkel och billig mat.


Morötter, buljong, lök och vitlök. Och ris.

Principen är väl ungefär som koka och mixa morötter och ha i risotto som är gjort av övriga saker.Späd om det behövs.


Kalasgott, och kostade väl ca 5 kr och blev 3 portioner :-)

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards