Alla inlägg under november 2008

Av Martina - 21 november 2008 21:38


I onsdags fick jag avbryta min runda ute och jakten på en adventsstake för att hämta hem en febrig lillan från dagis. Idag fortsatte jag denna jakt.


Vi vet inte vad vi vill ha, men vi vill ha nått som känns bra, inte en trist kompromiss. Hitills så har vi inte hunnit skaffa oss några direkta traditioner på egen hand, iom att vi flängt runt här och där jämt. I år är första året hemma på jul och lillan är lite medveten, och får bli lite "provår" angående vad vi gillar för något och hur vi vill ha julen. Vi gillar traditioner, men inte bara för att, utan för att de känns rätt.


Hemma hos mina föräldrar har vi haft samma advetsstake så länge jag kan minnas. Ganska ful om jag ska vara ärligt, men det var just tradition. Hade inte varit samma sak att byta ut den :-)


Eftersom jag är ombytlig av mig, och säkert kommer vilja ha olika sorters jular så måste de stående inslagen passa till olika stilar. Låter det komplicerat eller vad? ;-)


I år blir det iaf en väldigt "traditionell" jul med naturfärgat, vitt och rött och mjukt. Lite Carl Larsson sådär.

 (Det lilla vi julade förra året så var det svart och vättar)


Har hittat många stakar idag - men vilken är rätt? Eller är ens någon av dem rätt? Känns ju inte som en adventsstake är nått jag har lust att lägga pengar på att byta varje år även om det inte är nån större kostnad.


Hittade en fin i zink på 054, det kanske skulle funka?!

Zink funkar väl både som traditionellt, rufft, avskalat, lite modernare osv - tror jag. Påverkar ju ganska mycket vad man lägger i den också.


Tänk att en sådan liten sak som en adventsstake kan vålla så mycket funderingar.


På förmiddagen tempade vi lillan tilll 37,2 och alltså feberfri. Därför stack jag till stan när hon somnade på dagen. Inte allt för jobbigt för den sjuke gubben att ta hand om en sovande lillan ju. Efter 2 timmar vaknade hon, och på eftermiddagen tempade hon istället 40,2. Då var det apoteket för mig och sedan raka vägen hem. Lusten att leta vidare var lika med noll, trots ofärdig runda.


Hoppas på bättre febertur imorgon.

Av Martina - 20 november 2008 18:28


Fördelen med den mörka årstiden är att man har god möjlighet att få uppleva både solens uppgång och nedgång.


Igår morse såg det ut såhär på morgonen vid soluppgången.


Vackrare än såhär blir det nog inte över E18 ;-)


Bilderna tagna lite olika nära, och med bara någon minuts mellanrum, ändå är det sådan förändring i färgerna, häftigt :-)



Av Martina - 19 november 2008 11:58


Jag vet inte hur man gör risotto om man ska göra det enligt regelboken, som alltid improvicerar jag. Men jag gör ungefär såhär:


En svätt olja i pannan

Ha i lite hackad lök och vitlök

Häll i rundkorningt ris

Fräs på allt lite, så riset blir lite blankt


Sen har jag en kastrull (eller vattenkokaren) med varmt vatten/buljong och har i kanske 1 dl vatten i pannan i taget. Rör runt ordentligt i riset så det gottar ihop sig. Kryddor efter smak/humör. Låg/medelvärme.

När allt vatten är borta, så i med mer, undan för undan.


Efter ca 20 minuter är det klart (inte blir för överkokt - ska vara "sörjigt", inte gröt)


Om jag vill ha nått i så lägger jag i det mot slutet (kanske 5 minuter kvar).

Snålvarianten är klar - lyxvarianten kan man köra ner en klick smör, svätt grädde och lite ost i. (Alltsammans eller välj nått)


Svamp var en riktig höjdare att ha i, rökt fläsk och äpple var också toppen.

Annars kan man ju ha inte lite vad man känner för (som alltid).


Så, det var hur jag gör risotto :-)

Smaklig måltid Kristin ;-)

Mat
Av Martina - 18 november 2008 20:02


Jag har sedan tonåren ungefär varit ganska anti julen. Det har inte varit så speciellt, och pynt har mest varit irriterande krafs. Förjdaktigen har jag sedan jag flyttade hemifrån för 9 år sedan konsekvent vägrat det mesta som har med julpynt och förberedelser att göra.


I år ska det bli annorlunda.


Jag har bestämt mig för att lillan är stor nog för att uppskatta lite saker kring julen, även om hon inte förstår dess innebörd. Så iår har jag tänkt att göra en riktigt "hederlig, gammeldags jul". Fast på vårt eget vis såklart. Vi anamar traditioner vi gillar, och skiter i de som vi inte förstår oss på eller har utbyte av.


Så sedan jag fick insikten om vad jag ville med julen i år så har jag gått och mentalt nästan laddat inför det. Tänk på att jag är ju nybörjare, det är spännande :-)


Någon jag ogillar starkt är dock stressen som tycks uppenbara sig i samband med storhelger (hos andra, själv brukar jag ju inte bry mig om dem). Det vill jag undvika. Så laddningen i kombination med att tiden går så rasande fort gör att julförberedelserna redan börjat så smått här hemma.


Det var egentligen inte tanken, men jag gick igenom det lilla vi hade i pyntväg, och insåg att vi behöver mer/annat. Så jag hittade lite saker, och dessa lade lillan genast beslag på och skulle pynta med. Och i hennes fortspår fortsatte jag. Kände varken lust eller nödvändigheten i att motarbeta henne på den fronten. Några tomtar eller så har väl ingen dött av trots att det är november? :-)


Nedan är tyghjärtat jag provsydde idag

Kransen kring ljuset hade vi på dörren förra året - en av få saker vi hade. I år får den vara just det den egentligen är tänkt för.

Lillan förälskade sig i denna änglatomte eller vad det nu är, och den hänger för stunden i hallen ovanför hennes klädkrokar.

På garderoben har hon själv hängt upp tomteflickan - den fick jag inte flytta på.

Jag köpte mig dessutom lite lektyr idag - bättre än skvaller iaf ;-)

Glöggsubsitut, det låter som nått för mig. Jag gillar ju inte glögg, det här lät dock som nått helt i min smak, måste jag försöka komma ihåg att testa :-)


Så följdaktigen är det nog risk för att det blir överkompensation i år. Men det är ju kul att pyssla oavsett, så värre kunde det väl vara? ;-)

Av Martina - 18 november 2008 19:54


Risotto har blivit en ny favorit här hemma, det är ju så gott. Och variationsmöjligheterna är ju närmast oändliga :-)


Idag blev det med rökt fläsk och äpple.


Inte det billigaste vi ätit på senaste tiden, men enligt gubben bland det absolut godaste :-)


Fixade risotton som vanligt, hade i tärnade äpplen och rökt fläsk, och lite riven ost. Kostnad ca 10 spänn för 2 vuxenportionen och lillans.


Och såklart fullt godkännt av både stor och liten även om lillan mest ville äta från pappas tallrik :-)



Mat
Av Martina - 16 november 2008 18:42


Svärmor kom med Älgmat i olika format ju. Idag blev det biffarna.


Till det en svamprisotto som var makalöst god.

Fräste bara på trattkantarellerna lite innan, sedan fräsa lök och vitlök och ris i lite smör, ösa på buljongen undan för undan och sedan i med svampen på slutet.


Blev 3 portioner, och då biffarna och svampen var gratis blev det knappt 6 kr för ris, buljong, kryddning, smörklick samt morotsstavar. Sånt gillar jag

:-D

(Priset alltså ;-)

Mat
Av Martina - 15 november 2008 17:59


Jaaa, det var huvudet det var mest fel på :-)

Inte enbart i den bemärkelsen jag trodde dock.


Var på Bergvik idag och bestämde mig för att verkligen systematiskt kolla igenom kläder, och prova. Prova även sånt som på galgen inte gav jippiekänslor. Insåg att klänningar är ganska bra. Man kan ju ha brallor under på vinter, så det är inte enbart et sommarplagg. Dessutom så döljer de de flesta av mina avskyområden :-)

Att det sedan ser lite bohem ut, det gör ju inte saken sämre då jag anser att det är lite min stil.


Framgång!!!


Jag provade massa olika kläder, stilar och färger. En del trodde jag att "det här blir bra" och det blev blä av det. En del var lite kräkvarning på galgen, men blev riktigt bra på. Tänk så lite man vet ibland.


Rätt som det var i allt provande så insåg jag. Jag insåg vad som nog är felet. Och det är inte kroppen kontra kläderna som så, det är huvudet det är fel på.


Alltså, om jag halshugger mig (tankemässigt bara) så ser det helt ok ut ibland. Tänk om det är så enkelt som att det är huvudet och ansiktet som inte "passar"?!


Jag är ju ingen direkt klassisk skönhet, utan mer "gullig" med min potatisnäsa, runda kinder, lilla haka med antydning (eller mer) till dubbelhaka osv. Jag tycker ju inte själv att jag är gullig eller söt direkt, men mer gullig och söt än snygg och fräsig liksom.

Dessutom ser jag tämligen menlös ut.


Kontentan av det blev: In på affären och köp första bästa hårfärg som inte är råttblont och inte svart. Blev mörkbrunt :-)

Hem och hade färg i håret och lade ner lite mer möda i sminket än jag brukar göra. Lite annat i färgväg än beige.

Dessutom, jag plockade ÖGONBRYNEN otroligt nog.

Jag har ju såkallat unibrow annars, och brukar ta bort det värsta mitt i smeten, för att nästan skapa illusionen av 2 ;-)

Jag är kass på att plocka, så det blev inte sådär dundervälgjort, men jag tog bort de värsta utbrytarna iaf.


Så smink, hårfärg, borste och hårblås samt pincett = Jag blev klart fräckare :-)


Lär ju inte orka hålla upp det var eviga dag, men en hjälp på vägen kanske det är.


Var ju tvungen att testa min tes också, och åkte tillbaka till Bergvik och provade IGEN kläderna jag tittat på tidigare idag. En del blev bättre en del blev sämre. Jag var inte lika mycket bohem längre.


Men det blev en klar förändring, jag kände mig betydligt piffigare och svassade (förhoppnigsvis) lite mer än tidigare, då det nog påminde mest om hösäcksrally eller nått.


Nedan är kappan som jag förälskat mig i - om den kommer på halva reapriset så slår jag till, älskar hur den "vippar".

Jag älskar omlott, och den här grå var löjligt skön, vill verkligen ha.

Långtröjor är verkligen inte jag, men den här gillade jag ändå.



Av Martina - 12 november 2008 20:01


Idag sov lillan i vagnen, och gav mig tillfälle att gå i affärer och verkligen titta, och till och med prova.

En del saker är riktigt fula, men det finns också väldigt fina saker.


Jag har stora problem med min skalle. Det finns jättefina saker, som jag gärna skulle ha. Men jag anser mig inte KUNNA ha dem :-(

Varför i hela fridens namn?


Jag tycker att jag borde tillbringat nog många år i svarta, täckande tältkläder (eftersom allt på stora avdelningarna är tält), eller?


Varför känner jag mig som ett UFO när jag tar på mig kläder som inte alls är speciellt uppseendeväckande? Jag känner mig som ett ufo även i jeans och t-shirt kan tilläggas - vilket jag går i dagligen. Men NÅTT måste jag ju ha på mig, och jeans och t-shirt låter iaf harmlöst.


Provade en kjol idag. Kjol är jättefint, men inte på mig med stockar till ben.

Såg ett läckert linne, men jag skulle nog se ut som en fejkbimbo.

Såg en annan dösnygg kjol, men jag skulle nog se ut som min mormor på maskerad eller nåt, eftersom den var "modern".

Suktade efter snygga tunikor/klänningar, men eftersom de är vida i midjan så ser jag ut som en fyrkant.

Dreglade över raggsockar (JA, du läste rätt), men ansåg att till och med de nog var för "vågade i snittet" för mig.


VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ MIG?!?

Ser jag så UFO ut i kläder, eller sitter ALLT i min skalle? Och om det är det sistnämna, åter igen VARFÖR?


Dagens bilder är kjolen jag provade, "fejkbimbolinnet" och raggsockarna.

Dessutom bjussar jag på en försmak av lite pyssligt jag håller på med, men som ej är klart ännu.

Ovido - Quiz & Flashcards