Alla inlägg den 4 januari 2009

Av Martina - 4 januari 2009 16:59


 Ja det verkar inte bättre här hemma.


Vår perkulator har bråkat länge, och nu verkar den totalt gett upp. Eller det går att få vettigt kaffe i den, men det är väldigt omständigt. Man får stå och hälla i lite vatten i taget, för hand, genom kaffet i silen. Och så får man inte glömma att röra runt i kaffepulvret och stå och picka hål för vattnet, med en gaffel, innan man kan köra det som vanligt. Detta tar mycket tid och blir väldigt söligt.


Så trots avsaknaden av vattenkokare - vilken också gett upp, så är alltså lättaste sättet att få kaffe i detta hushåll att koka upp vatten i en kastrull på spisen och köra det genom pressobryggaren. (Heter det så?)


Den är dock också lite defekt i funktionen, så det släpper igenom mer sump än vad som är tänkt. Men iaf - effekten av detta är VÄLDIGT starkt kaffe.

Och dricker man då sina sedvanliga koppar av ren vana - då blir man snart väldigt PIGG.


Eller det kanske inte är pigg man blir direkt, kanske mer rastlös. Men kontentan blir iaf att det kan bli väldigt mycket gjort pga koffeinkicken.


Så - Trasig perkulator = Mycket energi = Mycket gjort ;-)



Av Martina - 4 januari 2009 15:57


Fast undra om man får kalla det köttfärspaj med tanke på den lilla mängden köttfärs som är i?!


Iaf, fräst köttfärs, rivna morötter, vitkål, lök. På med en liten slatt grädde och kryddor (salt, peppar, chilli, vitlök och lite örter). Botten av filodeg. (Filodegen fynd från frysinventeringen) Sist på med lite skivad tomat, och in i ugnen.


Räcker till 4 normala portioner - kostnad ca 25 spänn för hela = 6-7 spänn per portion. Vill man istället räkna points så handlar det om runt 5 points per portion.


Gott med sting i, enligt både stor och liten, även om liten föredog att äta turkiska yoghurten som hon fick på  :-)







Mat
Av Martina - 4 januari 2009 12:11


Vaknade lite behagligt vid strax före 8 i morse, och gick upp. Tog upp sötnosen och gav henne frukost. Gubben fick sovmorgon. Det var lite vitt på marken ute. Inte snö riktigt, men väldigt mycket för att vara frost. Så det är nog typ ½ millimeter snö ;-)

Kollade av temometern, och vid kl 8.30 var det minus 10 grader!!!


Igår låg det runt nollan, så jag var väldigt överraskad. Solen skiner och det är strålande väder ute, och jättevackert med frost/snön, men huuuu vad kallt :-)


Då gubben fick sovmorgon har förmiddagen till skillnad från igår varit väldigt stillsam och inaktiv. Jag har kollat igenom  HM-katalogen och drömt mig bort, och lillan kollade på Bompa. Nog första gången jag sett henne sitta still framför tvn mer än 2 minuter :-)

Inte för att det kanske är nått att sträva efter, att ungen glor på tv, men ändå. Om det inte är jämt så ser jag inte nått negativt i det, hon gör ju klart mest andra saker :-)


Blev en spännande lunch idag också. Vi håller ju på att försöka "tömma" kyl, frys och skafferiet, för att fylla upp med nytt, fräscht och bättre. Därför blir måltiderna lite udda numer :-)


Lillans var mest spretig. Hon startade det hela med en KAKA ;-)

Hembakade havrekakor med havregryn, vetegroddar, linfrön och sådant "bra". Utgångspunkten för dessa finns i Viktväktarnas ena kokbok. Här hemma går de under benämningen energikakor ;-)


Efter kakan blev det körsbärstomater och kokt broccoli. (Ungen var hungrig så hon åt allt eftersom jag fick fram maten)

Mitt i grönsakerna slavade hon i sig turkiskyoghurt med äpplemos och kanel, för att sedan återgå till grönsakerna och äta upp dem.

Under hela tiden satt hon och studsade upp och ner och tjatade om ägget som stod på spisen och kokades.

Dock han hon trycka in en halv raggmunk (gjort på potatis, morot och vitkål) innan ägget var klart.

Hon delade ägget med pappa - hon åt vitan, han gulan.

Sedan skulle hon smaka på pappas lingonsylt, så då åt hon lite mer raggmunk med sylt, blandat med bara lingonsylt.

Sen var hon fruktsugen, så då åt hon en halv kiwi. Smakade dessutom på passionsfrukt, men den var väldigt SMAKRIK, så det blev lite övermäktigt för henne.


*pust*

DET, var lillans lunch. Hon åt ju inga mängder av varje grej, men hon blev säkerligen mätt ;-) Jag tror dessutom att om man slår ihop det hela så blev det en skapligt balanserad måltid. Kanske lite avsaknad av proteiner bara :-)


Spretig lunch, och även spretigt inlägg - men slutar där jag började, med kylan


Ovido - Quiz & Flashcards