Alla inlägg den 12 september 2009

Av Martina - 12 september 2009 18:17


Vi har ju som sagt lagt lite mer enegri och tid på maten senaste tiden. Det inkluderar även bak, och vi har kanske fått i oss liiite för mycket gottigheter.

Men det är verkligen så mycket godare med ordentlig hemlagat mat än halvfabrikat eller "hämtmat". Och så känns det ju bättre, både för hälsan och plånboken. Eller vad tycker du?


Lite av vad vi har gjort för mat senaste tiden:

Hemmagjort pizza - okej det ser inte ens lite nyttigt ut, men gott ;-)

 


Chokladbollsmet - inte heller nyttigt, men ack så gott. Och framför allt, vi får en hellycklig dotter som tycker det är galet roligt att få "baka". Bara den lyckan väger upp allt socker och smör ,-)

 


Pannkakor var makens önskemål. Med den urgoda vildhallonsylten på :-)

 


Tyvärr har vi ingen trädgård att odla frukt i, men vi har tillvara tagit äpplen och svarta vinbär från svärisarna och saftat och syltat :-) Finns det för övrigt något lika vackert som riktigt färgstark frukt?

 


Dagens middag: Pasta med zucchini och körsbärstomater. Mumigt blev det och mängder blev det. Tack vare erbjudanden på grönsakerna blev totalkostnaden för middagen under 20 kronor, och då blev det ändå 2 matlådor till övers :-) Me like (för snål är jag fortfarande ;-))


Nån trädgård har vi ju tyvärr inte att odla i, men väl en balkong i söderläge. Lillan skördar första chilin som hon och maken planterade i våras :-)

   


Tunnbröd med potatis i. Jag vet inte om det brukar vara potatis i tunnbröd?!, jag har aldrig gjort det förr. Men gott är det, och svårt att sluta äta.



Inser att det var många kolhydrater i det här inlägget, men de är ändå inte så himla vanliga för min del. Maken och lillan kan ju äta det med gott samvete, men jag försöker att hålla mig i skinnet för det mesta iaf. Så man får väl säga att det som visas här är undantagen ;-)


Har för övrigt insett att en stektermometer är riktigt riktigt bra att ha.

Av Martina - 12 september 2009 17:57


Japps, vi har verkligen lagt manken till den här månaden (eller det som gått av den), för att tänka på sådana saker.

Vi har ju varit lite dåliga på det där med planering tidigare, men det har vi lyckats ganska bra med också.


Så den här månaden har vi i många fall valt att köpa det "lite dyrare" alternativet = ekologiskt eller närproducerat. Inte gällandes allt, ekonomin får styra till viss del såklart, men där prisskillnaderna känns överkomliga.


Vi har även handlat en del ute på Tranhems gård. De ekologiska äggen där kostar 3 kr st. Det är ju runt 50% dyrare än "vanliga jävla ägg" i affären, men då är de säkert 50% större också. Inte strutsäggs-stora, men klart stora. Vi upplever också att de mättar bättre?! Så då blir det ju ändå inte dyrare = bra.


Maken har också gett sig in på att äta häst. Personligen så tycker jag verkligen inte om smaken, så häst får han och lillan äta ifred. Men det passar ju när jag jobbar, och vi ändå inte äter middag ihop. Så en dag gjorde jag kålpuddig på hästfärs till dem. Det var tydligen gott, och ekologisk färs för 35 kr kilot är ju inte att förakta (om man då gillar smaken).


Sylt har vi också köpt. Dyrt kändes det som, för en sådan fjuttig burk. När vi köper sylt brukar det väl kosta typ hälften så mycket för en dubbelt så stor burk. Men satan vilken skillnad det är så sylt och sylt alltså.

 

Det smakade verkligen massa mer av den här. Följdaktigen behövdes ju inte lika mycket sylt som i vanliga fall - så då blir det ju ändå inte så stora prisskillnader. Så det lär vi fortsätta med att köpa. (Smakade för övrigt på deras superdupergoda skogsbärssaft igår också. Inte för att det dricks saft ofta här hemma, men kommer också bli den här i fortsättningen).


Det intressanta i det hela som jag ser det är att trots dessa dyrare vanor så har inte matbudgeten stigit. Snart 2 veckor av månaden har gått, och hittills har all mathandling och utemat och fikor inte överstigit 1500 spänn. Iofs så har vi använt en del grejer från frysen, men vi har också lyckats fylla frysen med matlådor, så den är nog mer välfylld nu än i månadens början. Nästa vecka behövs också bara lite kompletteringshandling, så vi tror inte månadens matbudget kommer bli högre än vanligt iaf - mer troligen mindre.


Kontentan får väl bli att "kvalitet lönar sig" i många fall, och planering är av godo :-)

Dessutom gillar jag känslan det ger mig - jag känner mig "duktig" som tänker på miljöaspekterna. En fis i rymden knaske, men ändå ;-)

Av Martina - 12 september 2009 17:31


Idag var det segt att vakna i morse... Kanske spelade vinet in?

Iaf fick jag lite sovmorgon, så först strax före 9 släpade jag mig upp. Plocka fram frukost fick jag äran att göra, men kaffet var iaf gjort :-)


Vädret var ingen höjdare tyvärr, vi som tänkt oss marknad och Mariebergsskogen iad. Men det regnade iaf inte så vi började med marknaden. Shit vad folk det var, att få en parkering var tusan inte det lättaste. Folk var parkerade nere i slänter, ute i högt gräs, och långt ut i vägen. Men men, vi lyckades sno åt oss en plats från några som åkte strax efter vi kom.


Jättemysigt med marknad. Massa god mat, hantverk och trevligt folk. Vet itne men är det inte nått speciellt med höstmarknader? Speciellt med allt ekologiskt och dant - det känns så "genuint" och höstigt på nått sätt som jag verkligen gillar. Lillan for runt överallt och skulle titta och smaka och ha sig. Hon tog sig en Ponnytur, helt galet lycklig.

 


Sedan hittade jag ett stort måste i min värld när vi pratar Värmland, höst och natur... Nämnligen kôlbulle!

Jag vet inte varför, men det är verkligen nått som jag älskar. Kanske för att jag äter det vart 5 år och inte hinner tröttna? ;-) Eller så är det nog den där vildmarkskänslan med öppen eld och hela den biten som jag gillar. Vi delade iaf på en, hela familjen. Lagom aptitretare kan man säga.


Sedan smakade vi på ljuvlig päronmarmelad. Det var så gott att vi inte kunde motstå att köpa med det hem. Vi som typ aldrig äter marmelad liksom. Päron med lite ingefära och vanilj, visst låter det väl gott?

 


Efter det så hamnade vi i hantverksfåran, och jag dreglade över betongfat och dant, medans lillan prompt ville ha en MYRA av ståltråd. Hon gav sig dock efter att ha konstaterat att "annan dag få sån myra". Blev istället att vi köpte en värmlandsskål. Att det är en värmlandsskål beror enbart på skogsstjärnorna som pryder den antar jag?!

Måste ju vara lite lokalpatrioter. Inte min "smak" egentligen, men rätt charmig. Dessutom så är väl hantverk sånt som lite går utanför "smak" i mitt tycke.

Blev iaf en ljuslyckta av den.

 


När vi stod och kollade skålar så dök lillan ner i en fyndlåda och spanade in massa djur. Tillsist fiskade hon upp en fisk som hon bestämde sig för att hon ville "ha i mitt jum tack".

Så hon fick en tjuga och gick så duktig och visade upp fisken, lämnade fram sedeln och sa "tack tack tå mycke". En dam som stod brevid bevittnade det hela med stor förtjusning och liksom pep till så där som tanter kan göra när det kommer till barn ;-)


Sedan lyxade vi också till det och köpte lite marknadsgodis. Vi har inte direkt som vana att köpa godis, men marknad är ju ändå lite speciellt ;-)

 


Tillsist blev det en tur till med ponnyridningen, och lillan satt återigen gravallvarlig. Hon var KONCENTRERAD till tusen. Hon såg inte så glad ut, men hon ville absolut inte gå av, så det var bara så att hon inte hade tid att se glad ut. Fullt fokus på ridningen.


Sedan åkte vi till ett bageri och köpte lite gott bröd. Så hem, rosta bröd och bre på den goda päronmarmeladen. Inte speciellt "nyttigt", men ack vad gott det var.


En riktigt skön dag med andra ord :-)



Ovido - Quiz & Flashcards